Ett par tankar runt "title"

1/07/2008

Att skapa en bra title har en hel vetenskap och här tänkte jag inte försöka göra en komplett genomgång utan peka på en sak som många missar. Likväl kan jag ju i alla fall lista fler saker som jag tycker är viktigt:

  • Title ska korrekt beskriva innehåll.
  • Title ska locka besökare i SERP.
  • Att ändra en title senare är (avseende Google) problematiskt.

Latin i title & växter och djur
Problemet med latin i en title är att title blir lång. I det här exemplet struntar vi i det. Det finns mycket annat där detta är relevant men det hela blir mycket tydligt just med latin.

Antag att du skriver en faktasida om ett djur. Djurets namn bör givetvis finnas i title. Fördelen med att också lägga till det latinska namnet är dels att man också fångar enstaka sökningar på detta. Det är givetvis en liten fördel. En viktigare faktor kanske är du mycket entydigt via det latinska namnet mer entydigt beskriver det du skriver om.

Latinska namn liksom en mycket annat är enkelt för en sökmotor att ha sparat i datastrukturer liknande tabeller. Att de arbetar med sådant kan enkelt illustreras via de utökade sökfunktioner Google allt mer erbjuder där svaret på en sökning inte alltid är en webbsida utan kan vara ett omedelbart svar.

Ex: 1 m * 1 cm=
Ex: 1 cup * 1=

Att täcka ämnen
Besläktat kan man också se fallet när ett ämnesområde enkelt går att övergripande beskriva likartat. Begreppet "Hund" kan där ses som bestående av också ett antal hundraser. En sajt som täcker upp fler hundraser (en bred/stor sajt) kan tänkas få ett direkt värde av det avseende hund. På samma sätt kan en sajt som täcker upp en hundraser (en smal specialistsajt) för ett antal aspekter få ett extra värde specifikt för hundrasen.

En sajt som däremot missar sådant som anses krävas för att beskriva området kan å andra sidan tänkas missgynnas. På sikt kan man tänka sig att databaser med tabellvärden kan användas för att avgöra hur korrekt en sajt är. En sajt som ger felaktiga uppgifter avseende sådant som kan tabuleras kanske då missgynnas.

0 kommentarer

Kommentera