Krypteringsanalys eller natural language processing? Ibland sak samma

9/20/2013

Oavsett vilket där refererad artikel är mer teoretiskt än praktiskt inriktat ett tyckte jag mycket tydligt exempel på hur nära språk i dess tillämpningsområden i datamaskinerna är med krypteringsanalys. Här har vi de enklare men grundläggande nog så viktiga basalgoritmerna i natural language processing som markov-processer men med termer och informationsteoretiska koncept något närmare krypteringsanalysen än annars vanligare i segmentet samtidigt som man kanske ser en del koncept data-lingvistiken och den kognitiva psykologin möjligen har ej använt i krypteringsanalys ännu (jag är ej uppdaterat kring publicerat där riktigt så där kan jag ha fel) jfr möjligen transfer-entropi som gående lite "ortogonalt" (sökande beskrivande snarare än säkert matematiskt korrekt gissar jag) mot vad vi för permutationerna och motsvarande om vi tänker överfört blockchiffer-teori också substitutionerna över varven mellan de koncept efterföljande varandra vi har i den dolda klartexten såväl faktiskt i den krypterade texten.



Därmed inte sagt att jag just tror att något särskilt värde för krypteringsanalysen finns i artikeln. Men en tyckte jag oerhört elegant illustration av en punkt där koncept från båda hållen möttes så tydligt. Möjligen kanske en kulturell-fråga i val av koncept och beteckningar?


Dessutom är det alltid kul att dela tips i just dom området jag vet har det i särklass största intresset bland mina läsa.

0 kommentarer

Kommentera