Textanalys i underrättelseanalys och spårande av personer

2/05/2011

Längre svar på frågorna vid paneldebatten på IT-mässan i Göteborg hittas i:

se Frågor från paneldebatten på IT-mässan i Göteborg


Vi har mig på andra plats från höger.

Lika intressant men liggande utanför paneldebatten är en möjlighet jag kort kom in på under resan ner jag träffade på Joakim von Braun på tåget om möjligheten till underrättelseanalys och spårande eller bestämmande av person från textanalys.


joakim von Braun på själva mässan.

Möjligheten är en tänkbar applikation av delar av modellen över människans språk jag arbetat på ett tag nu och mycket mer intensivt 2010. Språket förutom vad som sägs läcker information om den skriver där vi har bias associerat till bland annat:

  1. Personlighet.
  2. Ålder, utbildning, kön och vissa yrken.
  3. Känslomässigt tillstånd när texten skrivs.

Vi kan från de två första (liksom några till beroende på hur man delar in aker och ting) från kandidater ta ut likhet.

Möjligt är ex. att från en text som är okänd skapa en översiktsbild av några egenskaper som kan vara möjliga att söka efter i en större population oavsett om population vi söker är text eller endast är uppgifter om personerna om dessa bär något vi kan approximera från texten för att reducera vad andra kontroller kan krävas för (hur väl detta fungerar ska dock inte överskattas det är vissa saker som kan tas ut så men inte alls något liknande en överskådlig bild varken av personlighet, utbilding, ålder eller lön).

Av de två första är den andra vad som är lättare att koma närmare även om jag aldrig försökt mig på det i något experiment för ålder och kön (men det finns andra arbeten och studier kring det). Känslomässigt tillstånd just nu särskilt relativt sett kan också gå att få en ganska god approximation av i vissa fall men bäst fungerande givetvis när vi söker just sådana som uttrycks på ett sätt där det kan påverka läsaren vidare.

Tittar vi på praktiska möjligheter i säkerhetsområdet snarare än som TigerAnt primärt prövats på i fallstudier och experiment för affärsanalys och möjligheter att följa och se kreativitet gäller att vi kan se applikationer till exempel för att:

  • Fånga ledtrådar och indikationer på att något relaterat till en risk uttryck som diskussioner relaterade till fundamentalism eller planering av terroristdåd.
  • Fånga ledtrådar i ex föregående eller något liknande för att söka samma i annan information för att få indikationer på om det är samma person.
  • Utifrån ett dokument vi vet läckt eller ett meddelande relaterat till det skrivet av en olämpligt rapporterande söka annan text efter sådan som mer troligt är skrivet av samma person.

Det är applikationer som delar av TigerAnt bl.a. relaterat till analys av känslor i text kan användas till där en mycket förenklad fri-applikationer finns här:

Fritt program för att analysera positiva uttryck i språk

Det går också ta mer avancerat i kontext av TigerAnt än vanligt för denna typ av lösningar när vi mer uttryck av känslor, ord som indikerar ämne o.s.v. även tittar på motivation i samspelet mellan delar i vad översikten av den första tillämpningen kallas TigerAnt-reward:

Vilket i princip motsvarar - men fler och i finare grupper - har uttryckta i de översta delarna i följande bild som fångar perspektivet av modellen från detta håll:

Tittar vi på i teori betydligt komplexare områden av TigerAnt kan man också se egentligen inte avsedda möjliga applikationer för säkerhetsapplikationer för trafik medierad via kommunikations- och säkerhetsprotokoll i nätverk. Det beror på att TigerAnt är en modell av människans språk och protokollen är just språk.

En i TigerAnt viktig del där vi just kan se en del sådana möjligheter relaterade till är delen relaterad till "krisens språk":

Prediktera ekonomisk kris och börskurser med självorganiserad intelligens

Där man kan få ett kompletterande på vad som kan vara indikationer på onormal trafik genom att mer än att titta på frekvens, mängd och faktiskt innehåll i respektive del följa hur skillnader relaterar till varandra. När denna tydligt reduceras eller ökar är det en indikation på troligt ett allvarligt problem om vad som jämförs i sig är associerad. Det kommer hålla tämligen allmänt för alla dessa protokoll (potentiellt fångande både försök att manipulera förhandlingar om parameter till vad och hur olika entiteter normalt kommunicerar även om även behöver delarna relaterade till nuhet och kanske lite mer).

Fler artiklar relaterade till modellen hittas via:

Människans kreativitet och språk

I övrigt börjar det kännas som att arbetet med modellen börjar gå förnöjsamt. Men där kostade en del att väcka upp programmeringskunskaperna. Just nu proioriteras abstrakta koncept och efectos especiales (specialeffekter) fokus vilka är viktiga för att hitta algoritmer till de mest utmanande delarna runt kreativitetens relationer till språket. Senast publicerad där är:

Den silvervita skymningen och snöstormens vaga skepnader

0 kommentarer

Kommentera