Marknad för anonyma kontantkort

8/17/2012

Innebär den här lagen att EU får en ny marknad för begagnade kontantkort på auktionssajterna?


Jag tvivlar i alla fall inte på att sök-surf-inriktade specialistsidor inte redan spekulerat i det mesta runt mobiler och det liksom gatubedrägerierna med säljare från mobiloperatörerna som försöker komma nära med reklamen är en indikation om marknadens storlek.

Men vem vet? Kanske ger det WLAN-telefonin en knuff framåt.

Ingenting av det är dock just någon indikation om att registreringen i sig inte kan ha samhällsvärde. Men sådant här kommer alltid med risken att det skapar en mer dynamisk svartekonomi. Mer generellt kan vi förstå problemet från det värde den snabba aktiehandeln skapar förutom en del risker bl.a. relaterat till mjukvarufel: det ökar konkret tillgängligt kapital på aktiemarknaden vid varje tidpunkt. Mer svarta pengar och desto lättare de rör sig ju svårare är den att hantera och desto mer värde kommer den tendera att skapa och därmed också attrahera mer pengar. Det är dock knappast ett större blivande problemområdena i det segmentet. Mutor, svartjobb, smuggling m.m. är nog större under all överskådlig framtid. Samtidigt kanske vad som kanske skapar problem relaterat ungdomar och brott. Ett enkelt arbete för att finansiera en tidig kriminell-karriär på.

Komplettering: Jag har verkligen ingen åsikt om hur stort problemet kan bli resp. samhällsvärdet. Förhoppningen är att man faktiskt tänkt lite proaktivt kring risker. Huruvida det vanligen görs i det här segmentet inom EU vet jag inte. En del andra områden kan tendera att vara oerhört visionära och missa små konkreta detaljer men ytterligare andra tycks tämligen nästan tråkigt noggranna. Just konsumentvanor och ekonomi har jag dock aldrig uppfattat att EU har någon tradition av proaktivt tänkande eller risk management.

Proaktiva blivande sekundär-säljare lär väl dock köpa på sig en hel del redan innan lagstiftningen även om ingenting senare lär relevant minska den här marknaden efter en omställningsperiod.

Av misstag tror jag förövrigt att jag föregrep något som kanske dröjer ett tag. Antalet begrepp m.m. är stort och ibland blandar man samman verksamhet relaterat EU beroende av var och vad man gör. Det påverkar dock inte problemet diskuterat.

0 kommentarer

Kommentera