Hackerangrepp på värmesystem gav lägenheter problem

12/16/2010

Den här nyheten hos IDG var förvisso tankeväckande även om jag inte tror att det är något att heller övertolka: "Värmesystemet hackades via webben". I Sverige har vi ju viss vana av strömavbrott på stor skala i glesbebyggda områden och därför är det knappast undergång som riskeras på den här skalen.

Ändå mer allmänt tenderar det allmänt rörande IT-säkerhet att diskussion rör sådant som egentligen vid även "stora" problem påverkar lite annat än tillfälligt sett för samhället medan vad som faktiskt är verkligt kritiskt som strömförsörjning vintertid över säg stora delar av landet eller bara en stad mer sällan diskuteras.

I och med att sådant som elnät och annan tidigare mer "isolerad" teknik hanteras via nätverk får vi problem där p.s.s. som vi har på internet idag om nätverken inte är helt isolerade och det kräver en stor känsla av ansvar först och främst medan kompetens givet ansvar är vad som i så fall kan hittas givet att elföretag och liknande har råd att betala för det och varande små kostnader i sammanhanget.

0 kommentarer

Kommentera